Pentru unii, obtinerea permisului de conducere nu a fost atat de dificila, examenul scris (sala) fiind trecut cu brio fara probleme iar traseul luat din prima sau urmatoarea incercare. Uneori, soferii au deja achizitionata in leasing sau cu banii jos masina noua sau second hand, iar soferii se urca la volan din prima saptamana in care au obtinut carnetul. Ce provocari intampina pe soselele foarte aglomerate fara instructor langa ei? Cum pot face fata cu brio furiei celorlalti soferi, claxoanelor, cozilor interminabile in trafic si situatiilor in care ceilalti soferi nu respecta legea si sunt oricand dispusi sa provoace un accident?
Sfaturi pentru incepatori
Soferii incepatori se trezesc dintr-o data singuri in trafic, fara nimeni in dreapta care sa le ghideze pasii, sa le puna o frana brusca, sa le intoarca putin volanul atunci cand lucrurile scapa de sub control, sa fie injurati de soferii mai experimentati care se grabesc si care au impresia ca din cauza unui incepatori traficul este congestionat. Acel semn galben din geam nu face altceva decat sa atraga priviri si antipatii ale celorlalti soferi, nu intelegere si empatie asa cum ar fi normal.
Pentru a nu avea probleme pe strazile atat de aglomerate ale tarii, soferii incepatori trebuie sa isi impuna un ritm propriu de mers, fara a ceda presiunii exercitata in trafic de alti soferi, fara a ceda acestora. In plus, trebuie sa se asigure ca totul este in ordine si ca normele de siguranta la volan sunt luate: centura de siguranta sa fie mereu pusa, oglinzile aranjate, anvelopele sa fie in conformitate cu conditiile meteo, concentrarea la drum sa fie maxima.
In plus, soferii incepatori trebuie sa se asigure ca au adaptat stilul de condus la conditiile de trafic, ca masina este perfect intretinuta si ca revizia este facuta periodic, iar in primele saptamani ar fi bine sa circule fie singuri in masina fara a fi distrasi de ceilalti pasageri fie alaturi de un sofer mai experimentat si foarte calm, de regula un parinte.